Turismul Medical – un atu al Brasovului in strategia dezvoltare nationala

Conferința de presă a Forumului German Brașov din 08.07.2013

La conferința de presă de luni 8 iulie s-a discutat despre promovarea imaginii și creșterea economiei românești prin turism.

Reprezantii Organizatiei Mondiale de Turism impreuna cu reprezentantii Ministerului de Turism si reprezentantii asociatiilor din turismul romanesc.

Tema conferinței de luni a fost prezența României pe harta turistică internațională. Subiectul a fost prilejuit de participarea mea în cadrul Conferineței Mondiale de Turism care a avut loc săptămâna trecută la Palatul Parlamentului (România este președintele Organizației Mondiale a Turismului).

Datele statistice prezentate în cadrul acestei conferințe arată că 9% din PIB-ul mondial provine din turism. Asta în timp ce în România doar 1,5% din PIB este adus de turism (în anii ce urmează targetul impus de țara noastră trebuie să tindă spre 5%). Aceleași date ne spun că la nivel global peste 1 miliard de persoane au traversat granițele pentru activități turistice, în timp de peste 5 miliarde au preferat turismul în propria țară.

Există așadar un potențial foarte mare de dezvoltare. Brașovul este una dintre localitățile din România care știe cel mai bine să profite de acest potențial. Peste 1 milion de turiști au vizitat anul trecut orașul nostru, sperăm ca în 5 ani să ajungem la peste 3 milioane. Acest lucru este posibil mai ales prin implicarea și colaborarea fructuoasă dintre autoritățile locale și operatorii turistici.

ministerul Turismului a organizat cu prilejul Conferintei Mondiale de Turism un Info-Tur prin Delta Valea Prahovei si Transilvania care in mod surprinzător nu includea și orașul Brașov.

Colaborarea ideala de care vorbeam mai inainte am probato la Brasov cand impreună cu reprezentanți ai Primăriei Brașov , ai Consiliului Judetean Brasov si reprezentantii locali ai Ministerului Turismului si operatori privati am pus la punct un program ad-hoc pentru cei 60 de jurnaliști internationali invitați  ca sa cunoasca mai bine orasul nostru si sa-l promoveze corespunzator in Lume.  Jurnaliștii au fost foarte plăcut surprinși de primirea care li s-a făcut și de oferta turistică diversă disponibilă în Brașov.

Camera de Comert din Nürnberg
Scoala profesionala in Gastronomie si Hotelerie Rothenburg o.d. Tauber

Una dintre probleme identificate în cadrul Conferinței de la Palatul Parlamentului a fost lipsa personalului calificat în turism. Noi am ieșit deja în întâmpinarea acestei probleme prin proiectul Școlii Profesionale de la Făgăraș. Un proiect care incepe sa se concretizeaze deja și care va beneficia de susținerea și parteneriatul următoarelor organizații: Organizația Mondială a Turismului, Clubul Economic German, Camera de Comerț din Nurnberg și Institutul de Cercetare a Meseriilor din Berlin.

Suntem mândri că acest proiect are loc la noi în județ; anul 2013 va fi anul în care vom pregăti curricula, vom realiza traning-ul profesorilor și vom echipa laboratoarele.

Prima promoție va debuta în 2014.

Ne propunem ca împreună cu partenerii noștri să dezvoltăm prima curriculă europeană în turism iar specializările pentru care se vor pregăti studenți sunt:

specialist în gastronomie, specialist hotelier, specialist în gastronomie sistematizată și bucătar.

Modelul de organizare va fi similar cu cel din germania de la scoala profesionala Rothenburg ob der Tauber care aopartine camerei de comert Nürnberg. http://www.berufsschule-rothenburg.de

O altă problemă ridicată de țări precum Rusia, Ucraina sau Republica Moldova o reprezintă vizele turistice necesare pentru cetățenii acestor țări.

Dacă în alte părți obținerea unei astfel de vize durează maxim 3 zile sau are loc chiar la graniță, autorităților române le trebuie trei săptămâni să emită o viză turistică. Acest lucru îi descurajează pe mulți, și pe bună dreptate.

Pentru fiecare problemă există însă și mai multe oportunități. Una dintre ele vine din Israel (a treia țară sursă de turiști pentru România). Israelul are o tradiție turistică în România care a început în anii ’80, dar care s-a mai domolit după ’90. De câțiva ani lucrurile sunt din nou în creștere; de menționat aici un lucru important:

România este țara cu cel mai mic procentaj de antisemitism din lume – un criteriu de luat în seamă în alegerea unei destinații turistice pentru israelieni.

O altă oportunitate este deschiderea Centrului de Excelență “Ana Aslan Treatment Center” de la Stupinii Noi în primavara 2014, un centru de tratament cu GEROVITAL cu multă istorie în spate și care va atrage cu siguranță un număr mare de turiști germani.

Brosura despre turism medical la Brasov

Unul dintre subiectele discutate intens în cadrul Conferinței Mondiale pentru Turism a fost turismul medical. Deși sistemul public de sănătate este șubred, cel privat este în continuă dezvoltare și oferă standarde ridicate de tratament.

Să luăm exemplul recent al Spitalului Sf. Constantin care a fost desemnat cel mai curat spital din Europa.

Mai mult, prețurile practicate în România sunt cu 60% – 80% mai mici decât cele din restul Uniunii Europene – un aspect foarte important pentru asiguratorii de sănătate din țări precum Germania.

Turismul medical înseamnă tratament și intervenții, operații estetice, stomatologie și refacere.

Turiștii caută clinici cu specialiști buni și hoteluri de calitate în care să își petreacă perioada de convalescență.

Brașovul este perfect situat pentru un proiect pilot în acest sens. Există atât ofertă medicală diversă (spitalele ICCO, Sf. Constantin, Medlife, Spitalul de Oncologie, clinici de stomatologie), cât și ofertă hotelieră variată în Brașov și Poiana Brașov.

Suntem mai mult decât pregătiți să primim primii turiști medicali la Brașov în 2014. S-au început deja demersurile pentru acreditarea spitalelor la asiguratorii medicali germani (de stat și privați).

În urma discuțiilor pe care  le-am avut cu jurnaliștii germani prezenți la info-turul României, reiese că cele trei teme majore de interes turistic în Germania sunt cultura, natura și tratamentele.

Brașovul este deja pregatit sa ofere cu succes pe toate trei.

Scrie-mi aici părerea ta