Un pas decisiv în restaurarea centrului istoric Brașov

doua modele de restaurare din centrul istoric Brasov
ASA NU vs. ASA DA
termopane de plastic alb vs. geamuri cu rama de lemn

Conferința de presă a Forumului German Brașov din 04.03.2013

Subiectul principal al conferinței de presă de luni 4 martie a fost restaurarea centrului istoric Brașov. Dl. Macedonschi s-a folosit de această ocazie pentru a prezenta jurnaliștilor câteva dintre concluziile mesei rotunde care a avut loc pe aceasta tema săptămâna trecută.

Conferința de presă a demarat cu prezentarea noii broșuri despre Brașov, broșură editată special pentru Târgul de Turism de la Berlin (6-10 martie 2013). Anul acesta, târgul este axat în principal pe turismul de aventură. Broșura reflectă așadar acest aspect și prezintă oferte de turism activ. Latura cultural istorică a Brașovului este de asemenea evidențiată. În acest sens, broșura conține o hartă cu toate vestigiile istorice din orașul nostru (Casa Sfatului, Biserica Neagră, turnurile meșteșugarilor) – prima hartă de acest fel tipărită într-o broșură de promovare. De notat că broșura a fost finanțată din fonduri private (firme care au achiziționat pagini de reclamă) și este bilingvă (românâ și germană).

 

Discuțiile au continuat apoi pe tema restaurării centrului istoric – o temă recurentă din activitatea mea și intens promovată de Formul German. De altfel, a fost insistența FDGR care a urgentat organizarea mesei rotunde cu privire la restaurarea centrului istoric Brașov. Evenimentul a avut loc pe 27 februarie 2013, sub egida Primăriei Brașov. S-a bucurat de o participare excelentă, majoritatea factorilor de interes a fost prezentă cu această ocazie: dl. Primar și domnii Viceprimari, dna. Manolache, arhitecta orașului Brașov, dl. Mitran de la Comisia pentru Cultură, reprezentanți RIAL și ai operatorilor comerciali din centrul Brașovului, arhitecți, reprezentanți din partea Bisericii Negre, consilieri locali. După cum am si declarat  faptul ca, cu toții împărtășim același țel, restaurarea acestei bijuterii a orașului nostru, atracția principală a Brașovului.

Ultima ședință a Consiliului Local a hotârât înscrierea Brașovului pentru cursa Capitală Europeană 2021. Lăsând la o parte faptul că restaurarea fațadelor istorice este un demers de bun simț civic, această hotărâre a Consiliului ne obligă să începem acum procesul complex de restaurare.

Primul pas pe care trebuie să-l facem este să pregătim calea legislativă. Trebuie simplificat procesul de eliberarea a autorizațiilor de construcție. Trebuie simplificat procesul de obținere a semnăturilor de acord din partea proprietarilor. Trebuie demarată o campanie de informare și conștientizare a proprietarilor, așa cum bine a observat dna. Manolache, arhitect șef la Primăria Brașov. Pentru mai multe informații despre subiectele abordate în cadrul mesei rotunde dați click aici

http://www.cristianmacedonschi.ro/sa-incepem-restaurarea-centrului-istoric-brasov.html

Un pas important pentru rezolvarea problemei legislative a fost făcut deja de către deputatul PNL Petre Roman.

Acesta, împreună cu biroul său, vor înainta un proiect de lege menit să ușureze strângerea semnăturilor de acord din partea proprietarilor.

Fac așadar un apel către toți deputații și senatorii din Brașov, indiferent de apartenența lor politică, să își dea mâna și să lucreze în interesul orașului pe care îl reprezintă și al cetățenilor care i-au ales

Următorul vorbitor care a luat cuvântul în cadrul conferinței din 4 martie a fost dl. Thomas Șindilariu, arhivist șef la Biserica Neagră și recent ales Președinte al organizației FDGR Municipale Brașov. Dumnealui le-a prezentat jurnaliștilor o carte care realizează topografia caselor monument din Transilviania. O topografie a clădirilor monument înseamnă o documentare temeinică și o constatare în scris asupra modului în care acestea se prezintă la momentul respectiv. Rezultă așadar fișe individuale pentru fiecare monument, cu poze și descriere. Aceste fișe pot reprezenta o bază juridică, în cazul în care cineva intervine în mod greșit asupra clădirii respective. Mai mult, ele sunt instrumentul pe baza căruia se desfășoară întreaga activitate de conservare a monumentelor.

După cum spunea și dl. Șindilariu, “doar așa se poate promova o uniformitate a aspectului general al clădirilor – lucru care se pierde în zilele noastre, când fiecare face ce poate cu imobilul care îi aparține. Să nu uităm și moștenirea comunistă și post-comunistă, care le-au permis chiriașilor să cumpere de la ICRAL. Există clădirii cu foarte mulți proprietari. Cum se pot pune de acord toți acești oameni legat de restaurarea fațadei? Trebuie să găsim o soluție.”

 

La această topografie se lucrează de pe ste 10 ani, fiind un proiect realizat cu sprijinul Ministerului de Interne al Republicii Federale Germane. Volum este bilingv (română și germană). Casele prezentate acoperă o perioadă istorică lungă, pornesc de la perioada medievală și se termină cu perioada interbelică (arhitectură de tip Bauhaus sau Art Deco).

 

Volumul e coordonat la Consiliul Local Săsesc. Se bucură de asemenea de susținerea de principiu a Prezbiteriului Bisericii Neagre. În momentul de față este în faza de pregătire pentru tipar – va vedea lumina zilei la sfârșitul lui 2013, începutul lui 2014. În acest sens se contează și pe un ajutor substanțial din partea Consiliului Județean Brașov. Dar sunt bineveniți și alți sponsori – tipărirea unei asemenea cărți (peste 600 de pagini, cu poze la calitate bună), fiind foarte scumpă.

 

Casa restaurata pe Str. Republicii Nr. 4

Discuția pe tema centrului istoric s-a încheiat cu intervenția mea in care care am anunțat oficial organizarea unei conferinte avand ca tema restaurarea centrului istoric.

La această conferinta vor fi invitati primari care s-au ocupat de restaurarea centrelor istorice din orașele pe care le reprezintă, reprezentanți din partea GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), reprezentanti ai Bancii Europeane pentru Investiții, Arhitecti si ONG-uri implicate in mentinerea si refacerea bunului cultural mostenit si reprezentanti ai firmelor de consultanta specializate pe atragerea de fonduri europene.

Locatia întâlnirii este și ea importantă, discuțiile vor avea loc la imobilul de pe Republicii 4 – un exemplu de bună practică în ceea ce privește restaurarea istorică

(realizată de arhitectul brasovean Olșewski).

 

 

 

Am încheiat intervenția sa spunând că “odată centrul istoric restaurat, putem să ne înscriem ca să devenim monument Unesco pe lista monumentelor mondiale UNESCO. Asta este ceea ce eu îmi doresc.

 

Clubul Economic German Brasov

În încheierea conferinței a vorbit dl. Werner Braun, despre ultimele realizării ale Clubului Economic al Forumului German.

De curând Clubul și-a ales un nou Board de Conducere, prezidat în continuare de dl. Braun și din care mai fac parte in functii de vicepresedinti dl. Rainer Kehnscherper, Președintele Contindental Ghimbav, dl. Matthias Katzenberger , președintele Preh Romania și dl. Cristian Popescu, președintele Stabilus Romania. In functia de Administrator a fost reconfirmata doamna Christine Veith iar secretarul si Casierul clubului sunt Axente Neagu, managerul restaurantului german din Cristian Hermannshof si  Saramet Dorin, director general Lingemann Romania.

In cadrul adunarii generale am fost ales in functia de cenzor a Clubului Economic German alaturi de dl. Stefanescu si dl Erich Jikeli de la Royal Food S.R.L.

Obiectivele principale ale Clubului rămân dezvoltarea economică prin educație (prin proiectul Școala Profesională Germană Kronstadt, precum și prin alte proiecte cu scopul de aduce tinerii și elevii mai aproape de mediul de afaceri din Brașov); prin dezvoltare turistica și prin atragerea de investitori străini (un exemplu de proiect aici fiind clusterul de aviație, prin care Clubul își dorește să facă din Brașov un centrul al aviației în România).

Așadar, o nouă suită de proiecte FDGR cu scopul de a consolida Brașovul ca important centru cultural, turistic și economic în România și de ce nu, în sud estul Europei.

Cu stima si respect pentru Brasov

Christian Macedonschi

Consilier Local din partea Forumului German la Brasov

 

Cele mai recente comentarii
  1. Mihai Gales

Scrie-mi aici părerea ta