Vizită oficială în Austria la școlile profesionale din domeniul ospitalității

Săptămâna trecută domnul Cristian Macedonschi – consilier în cadrul Consiliul Local Brașov împreună cu Gerd Bommer – ADVANTAGE AUSTRIA Romania și Călin Ile – președinte al Federației Industriei Hoteliere din Romania – FIHR au realizat o vizită oficială în Austria unde au vizitat școlile profesionale din domeniul ospitalității.
Prima oprire a fost la AUSSENWIRTSCHAFT AUSTRIA și WIFI Österreich unde au discutat despre oferta pentru cursuri în domeniul tursimului.

1
Figure 1. Cristian Macedonschi, Calin Ile, Gerd Bommer

Urmatoarea oprire a vizitei oficiale a fost la MODUL University Vienna care aparține de Wirtschaftskammer Wien – Camera Economică a Vienei, unde au purtat discuții cu dna. Johanna Aigner – Business Development Manager și dl. Werner Schnabl, director al școalii, pe tema înființării unei școli de turism în Brașov. A urmat apoi vizita la IMC Fachhochschule Krems.

2
Figure 2. Gerd Bommer, Cristian Macedonschi, Sabine Wurzinger, Calin Ile, Herbert Stemper

În ultima zi a vizitei oficiale, cei trei au vizitat Tourismusschule Klessheim, unde au avut discuții cu dl. Leonhard Wörndl – director general al Tourismusschulen Salzburg și dl. dr. Franz Heffeter – director al Tourismusschule Klessheim, iar apoi a urmat școala în sistem dual Landesberufsschule Obertrum für Tourismusberufe.

4

Screenshot_3

Consilierul Local – Cristian Macedonschi a declarat: „ Am învățat cum funcționează sistemul dual în Austria și am discutat despre posibile proiecte comune, de la programul Erasmus+, prin care să specializăm formatorii noștri, până la schimbul de elevi.
În plus am discutat și de un posibil eveniment culinar comun la Salzburg și la Brașov prin care să promovăm meseriile în ospitalitate, dar totodată și tradițiile culinare ale celor două regiuni.
Cea mai mare bucurie însă, mi-au făcut-o dându-mi cadou toate manualele profesiilor pe care le predau în cadrul școlii profesionale duale din Salzburg.
Abia aștept să mă întâlnesc cu colegii de breaslă de la Cool Academy și cu profesorii de la Colegiul Tehnic Maria Baiulescu să împărtășesc cu ei noutățile din Austria.
În final doresc să le mulțumesc în egală măsură domnului Gerd Bommer, directorul Camerei de Comerț Austriece la București – WKÖ Bukarest și domnului Georg Imlauer, Hotelier de renume și președintele hotelierilor din Landul Salzburg, pentru implicarea și organizarea vizitelor de lucru la școlile de turism din Viena, Krems și Salzburg. ”
Președintele FIHR Calin Ile a ținut sa adauge următoarele: “Este evident că în acest moment industria ospitalității din Romania traversează o criza majoră a forței de munca iar ieșirea din acest impas trebuie să înceapă prin a investi mai mult în educația forței de munca din turism la toate nivelele. De aceea, vizita efectuată în școlile de turism din Austria reprezintă pentru noi un bun exemplu, ne va ajuta să preluăm cunoștințe de la unii dintre cei mai performanții în domeniu astfel încât atingerea unui nivel bun al educației forței de munca din turism să aibă loc cât mai repede și în România. Faptul că am participat la această vizită la invitația D-lui Macedonschi vine să sublinieze încă o data faptul că Brașovul are inițiativa și în domeniul școlilor de turism, are de fapt o tradiție în domeniul turismului și nu putem decât să speram că vom putea prelua modelul brașovean Cool Academy și în alte orașe din țară. Mai ales că acum vom reuși să adaugăm la experiența locală multe „ ingrediente” desprinse din experiența internațională”.

În final, domnul consilier Macedonschi a ținut să sublinieze faptul că de astăzi elevii Colegiului Tehnic Maria Bailuescu din cadrul programului de învățământ dual din domeniul ospitalității și-au început orele de practică.

last

Scrie-mi aici părerea ta